E-vetenskap och vår digitala framtid

Vi befinner oss mitt i den digitala revolutionen. Hur kommer vårt samhälle och vår vardag se ut om 10 eller 100 år? Hur kommunicerar vi? Vilka typer av robotar och artificiell intelligens har vi till vår hjälp? Idag kopplar vi upp apparater (internet of things). I framtiden kopplar vi kanske upp både kroppsdelar och hjärnor. Den riktigt stora förändringen kommer när vi samlar in all information som produceras, analyserar och omvandlar den till kunskap som leder till bättre beslut eller reducerar risker och fel.

Går det att spå framtiden? Många framstående tänkare har försökt – några få har träffat rätt, medan de flesta missat grovt. Men en sak är säker: vid Uppsala universitet är vi med och förändrar framtiden.

Forskningen vi bedriver handlar till exempel om:

  • Medicinsk IT
  • Big data
  • Robotik, AI, människa-dator interaktion
  • Sakernas internet

Exempel på tillämpad forskning

Att ge självkörande bilar lagom mycket osäkerhet och beslutsångest

AI och självkörande bilar är heta ämnen idag. Självkörande bilar kan vara praktiska, minska kostnader, och är förhoppningsvis också säkrare förare än vissa människor. I det här projektet med AutoLiv utvecklar man system med en lagom dos osäkerhet och beslutsångest för att likna mänskliga förare.

Grön IoT för smarta städer - En energieffektiv IoT-plattform för öppen data

Det här är ett samhällsprojektet med många inblandade aktörer som tex Ericsson Research, IBM, KTH, SenseAir AB, SICS, Upwis AB, 4Dialog AB. Projektet går ut på att utveckla och implementera en integrerad IoT-platform för olika applikationer och tjänster i innerstäder. Man använder ”open data” och har installerat en testbädd i Uppsala stad för att t ex mäta luftkvaliteten på Kungsgatan. Kommunen och företag kan sedan använda testbädden för att testa nya sensorer/produkter för vidareutveckling av nya applikationer och tjänster.

Forskare som antar utmaningen

Senast uppdaterad: 2021-11-01